A Tessedik Sámuel Alapítvány története:

Az Alapítvány 1991. június 30-án jött létre, azzal a céllal, hogy a perifériára szorult halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek, fiataloknak segítséget nyújtson.

1992-ben határoztuk el egy olyan Anya- és Gyermekotthon megvalósítását, ahova olyan fiatal édesanyákat tudtunk gondozásba venni, akik segítségünk nélkül nem vállalhatták gyermeküket vagy nem tudták volna felnevelni. Társadalmi összefogással, nagyon sok magánszemély adakozásával, pályázati pénzekből, nagy vállalkozók támogatásából megépült a ház, melyet 1994. április 30-án adtunk át rendeltetésének. Magyarországon ez volt akkor az első és egyetlen Anya-és Gyermekotthon. A gondozottainknak az Otthonban való tartózkodásuk időben nem volt behatárolva, hiszen az volt célunk, hogy minél hosszabb ideig tartózkodjanak itt, s minél felkészültebben lépjenek majd tovább. Ezzel együtt évente mintegy 140-150 édesanyának és gyermekének tudtunk otthont nyújtani.

1998-ban külföldi támogatásból vásároltunk egy családi házat Gödöllőn, amit ún. Félúti Háznak hívtunk. Ebben az Otthonban egyszerre 6 édesanya lakott gyermekével együtt, mégpedig olyanok, akik már az Anya-és Gyermekotthonban hosszabb időt eltöltöttek, továbblépésükre nem volt kilátás, azonban alkalmasak voltak arra, hogy más környezetben önálló életvitelt alakítsanak ki. Természetesen ők is az intézményvezetőtől kezdve a családgondozókon át a szakgondozókig minden segítséget megkaptak, ahhoz, hogy a család reszocializációja sikeres legyen.

2006. január 1-jén nyílt meg a Margaréta Ház, ahol 6 családot tudtunk elhelyezni, a Családok Átmeneti Otthona szolgáltatás keretében. A Házban összesen hat, egyenként másfél szobás, főzőfülkés, fürdőszobás lakás lett kialakítva, ahol anya, gyerek és élettárs vagy férj együtt lakhatott.

2009- ben sikerült befejezni a Margaréta Ház bővítését, s így egy helyen új névvel: Tessedik Sámuel Családok Átmeneti Otthona folytatódott a munka. A kibővített épületben kényelmesen el tudunk helyezni, kisebb és nagyobb családokat egyaránt. A központi irodán kívül egy kulturáltan berendezett ún. beszélgető szobát alakítottunk ki, ahol, mind a családgondozók, mind a hozzánk érkező jogász és pszichológus ill. különböző gyermekvédelmi szakemberek le tudnak ülni a kliensekkel, elkülönülten, nyugodt körülmények között. Külön örömünkre szolgál, hogy ki tudtunk alakítani egy tornaszobát (foglalkoztató helységet), ahol rendszeresen tartunk mozgásórákat, fejlesztő -, terápiás foglalkozásokat a gyermekeknek és szüleiknek egyaránt.

2011-től az intézmény fenntartója a Magyarországi Evangélikus Egyház.

 

Támogatóink

Intézményünket a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja. 

elelmiszerbank

uszt logo rgb

Bejelentkezés

Ugrás az oldal tetejére